Offerte aanvragen

Zijn zonnepanelen nog interessant?

Nu er vraagstukken spelen rondom de salderingsregeling en de terugverdientijd van zonnepanelen vragen mensen zich af of het plaatsen van zonnepanelen nog interessant is. Het korte antwoord?

Ja, Nederland krijgt ongeveer 1000 kWh per vierkante meter per jaar aan zonlicht. En wereldwijd is er meer dan 5000 keer zonne-energie beschikbaar dan dat we nodig hebben. Hierbij komt ook kijken dat er zonlicht de gedurende dag is en dat Nederland 1 van de hoogste elektriciteitsprijzen van Europa heeft.

We vertellen u graag meer over waarom het plaatsen van zonnepanelen nog steeds interessant is.

Wanneer zijn zonnepanelen interessant?

Zonnepanelen kunnen nog steeds interessant zijn, maar hun rendabiliteit hangt af van verschillende factoren:

 • Locatie: De hoeveelheid zonlicht die een locatie ontvangt, heeft een grote invloed op de efficiëntie van zonnepanelen. Gebieden met meer zonlicht halen doorgaans een hogere energieopbrengst uit zonnepanelen.
 • Overheidsincentives: Veel overheden bieden stimuleringsmaatregelen, belastingvoordelen en subsidies aan voor het installeren van zonnepanelen. Deze incentives kunnen de initiële kosten aanzienlijk verminderen en zonnepanelen financieel aantrekkelijker maken.
 • Elektriciteitskosten: Als de elektriciteitskosten in jouw regio hoog zijn, kunnen zonnepanelen een manier bieden om zelf elektriciteit op te wekken en mogelijk op de lange termijn geld te besparen.
 • Installatiekosten: De kosten voor het installeren van zonnepanelen zijn in de loop der jaren gedaald, waardoor ze toegankelijker zijn geworden voor huiseigenaren en bedrijven.
 • Energieverbruik: Als u een hoog energieverbruik hebt, kunnen zonnepanelen een deel of zelfs al uw elektriciteitsgebruik compenseren, wat kan leiden tot mogelijke besparingen.
 • Lange-termijn investering: Zonnepanelen hebben een lange levensduur (meestal rond de 25-30 jaar) en vereisen minimaal onderhoud. Na verloop van tijd kunnen de energiebesparingen de initiële investering overstijgen.
 • Milieueffect: Het gebruik van zonne-energie vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, wat helpt om de uitstoot van koolstof te verminderen en bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
 • Batterijopslag: Als u ook investeert in batterijsystemen, kunt u overtollige energie die overdag wordt opgewekt opslaan voor gebruik 's nachts of tijdens bewolkte periodes, waardoor de voordelen van zonne-energie verder worden verbeterd.

Zijn zonnepanelen interessant voor mij?

Of zonnepanelen interessant zijn voor u is compleet afhankelijk van uw beweegredenen voor zonnepanelen.

Er zijn verschillende redenen om zonnepanelen te nemen:

 • Besparing op energiekosten: Zonnepanelen kunnen u helpen om uw elektriciteitsrekening te verlagen of zelfs volledig te elimineren, omdat u uw eigen elektriciteit opwekt vanuit de zon.
 • Milieuvriendelijkheid: Zonne-energie is een schone en hernieuwbare energiebron die geen directe uitstoot van schadelijke gassen veroorzaakt, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd.
 • Onafhankelijkheid van energieleveranciers: Door uw eigen elektriciteit op te wekken, vermindert u uw afhankelijkheid van energieleveranciers en schommelingen in energieprijzen.
 • Stijging van de woningwaarde: Het installeren van zonnepanelen kan de waarde van uw woning verhogen, omdat potentiële kopers worden aangetrokken door de lagere energiekosten en milieuvriendelijke functies.

Neem contact op

Wij hebben u een aantal redenen gegeven waarom zonnepanelen ook in Nederland zeer interessant zijn. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning? Of heeft u andere vragen over het installeren van zonnepanelen? Wij helpen u graag verder. De specialisten van ABC Zonnepanelen staan voor u klaar om u te voorzien van deskundig advies. U kunt ons bereiken via info@abczonnepanelen.nl.  

Bekijk alle veel gestelde vragen

Andere vragen in de categorie Algemeen