Offerte aanvragen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Een van de meest gestelde vragen die we bij ABC Zonnepanelen krijgen en waar we niet direct een antwoord op hebben. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals type dak, stroomverbruik en soort zonnepaneel. Onze adviseurs houden rekening met de volgende factoren wanneer ze jouw adviseren over het aantal panelen:

Stroomverbruik

Je stroomverbruik bepaald voor een groot deel hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Volgens het Nibud verbruikt een gemiddeld huishouden 2.800 kWh per jaar. Het verbruik is vooral afhankelijk van het aantal personen per huishouden en het gebruik van elektrische apparaten. Zo verbruikt een 1-persoons huishouden gemiddeld 1.830 kWh per jaar en een huishouden van 5 personen 4.350 kWh.

Bij veel energieleveranciers kun je je maandelijks verbruik zien. Houdt dit bij de hand als we langskomen.

Elektrisch rijden

Rij je elektrisch of wil je dit in de toekomst, geef het dan aan! Afhankelijk van de hoeveelheid kWh die je per oplaadbeurt verbruikt kunnen we een extra paneel adviseren.

Grote dak

Hoe groter het dakoppervlakte hoe meer zonnepanelen er op je dak kunnen. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt kijken we ook naar de grote van je dak. Hierbij houden we ook rekening met een dakraam of schoorsteen.

Oriëntatie/ ligging dak

Zonnepanelen wekken het meeste stroom op wanneer ze op een dak liggen gericht op het zuiden en met een hellingshoek van 35 graden. Is jouw dak west of oost georiënteerd? Dan wekken je zonnepanelen ongeveer 20% minder stroom op. Voor daken gelegen op het zuidwesten en zuidoosten gaat het om ongeveer 10% minder stroom.

Vermogen zonnepanelen

Hoe groter het vermogen van een paneel hoe meer stroom het zonnepaneel opwekt. Het maximale vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek.

Type zonnepaneel

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Zo wekt een monokristallijn paneel meer stroom op dan een polykristallijn zonnepaneel. Kies je voor monokristallijn panelen, dan wek je meer stroom op met 1 paneel en heb je minder zonnepanelen nodig. Ben je een elektrisch rijder en laad je thuis of wil je dat gaan doen? Dan loont het vaak om extra zonnepanelen aan te schaffen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid kWh die je per laadbeurt verbruikt. 

Zonnepanelen ABC zonnepanelen

Wil jij weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Neem contact op met ABC Zonnepanelen uit Terneuzen. Stuur uw vraag per mail naar info@abczonnepanelen.nl.

Bekijk alle veel gestelde vragen

Andere vragen in de categorie Algemeen