Offerte aanvragen

Hoe werken zonnepanelen

Zonnepanelen vangen het zonlicht op. De omvormer zorgt voor de omzetting van zonne-energie in elektriciteit. In uw meterkast ziet u direct de meter van uw stroomleverancier terug lopen. Indien u een moderne meter in uw meterkast heeft dan komt het energiebedrijf een digitale terugtelmeter plaatsen. Zo kunnen ze precies volgen wat u aan stroom opwekt en wat u verbruikt. Alles wat u meer heeft opgewekt dan gebruikt krijgt u van uw energieleverancier uitbetaald.

Met zonnepanelen bespaart u veel geld. U zet met zonnepanelen meteen na installatie uw stroomprijs voor de komende 25 jaar op nul. U gaat dus direct besparen! Maar dat is niet het enige voordeel. Met zonnepanelen bent u eigen baas van uw elektriciteitsvoorziening. Bovendien stijgt uw huis mét zonnepanelen in waarde. Plaatsing is eenvoudig en kan op bijna ieder dak. Zonnepanelen zijn niet enkel mogelijk om daken, u kunt ook voor een vrije opstelling in de tuin kiezen. 

Nederlands zonlicht is prima geschikt om duurzame elektriciteit mee op te wekken. De zon levert schone energie die nooit opraakt. Zelfs in het regenachtige Nederland schijnt de zon vaak genoeg om in onze energiebehoefte te voorzien. 

Niet iedere situatie is hetzelfde, daarom geven wij u graag een persoonlijk advies!

Hoe werkt het opwekken van zonne-energie?

1. Het zonlicht wordt door de zonnepanelen omgezet in elektriciteit

2. De omvormer zet het om van gelijkstroom in wisselstroom

3. U kunt uw eigen opgewekte stroom direct gebruiken, via een terugtelmeter in de kast rekent u af met het energiebedrijf.

De voordelen van zonnepanelen

  • Betaal minder energiekosten
  • Verhoog de waarde van je huis
  • Betaal géén energiebelasting meer
  • Draag bij aan een beter milieu
  • Geen energieprijsstijgingen

Er zijn verschillende soorten panelen

Polykristallijne panelen
De vervaardiging van polykristallijne cellen is voordeliger. Hierbij wordt vloeibaar silicium in blokken gegoten, die daarna in schijven gezaagd worden. Bij de stolling van het materiaal vormen zich kristalstructuren van verschillende grootten, waarbij aan de grensvlakten defecten optreden. Door deze kristaldefecten is het rendement van de zonnecel lager. Maar anders dan bij monokristallijn materiaal kunnen van polykristallen rechthoekige zonnecellen gemaakt worden. Dit geeft een betere benutting van het paneeloppervlak en zo wordt het rendementsverlies vaak weer goedgemaakt.

Monokrystallijne panelen
Voor de fabricatie van monokristallijne siliciumcellen wordt zeer zuiver halfgeleidermateriaal gebruikt: uit een siliciumsmelt worden staven getrokken die uit één groot kristal (een monokristal) bestaan. Deze worden aansluitend in dunne schijven gezaagd. Deze productiewijze garandeert relatief hoge celrendementen.

Amorf panelen
Amorf zonnepanelen zijn het goedkoopst, maar hebben het laagste rendement. We spreken van amorf panelen als er op glas of een ander substraatmateriaal een fotovoltaïsche actieve laag wordt afgezet. Dit wordt ook dunnelaagcellen genoemd. De laagdiktes bedragen minder dan 1 µm (ter vergelijking: dikte van een menselijk haar is 50-100 µm). Door de geringere materiaalkosten zijn de productiekosten al lager. Toch ligt het rendement bij deze panelen nog ver onder dat van de kristallijne soorten