Offerte aanvragen

Salderingsregeling

Momenteel ontvang je als eigenaar van zonnepanelen een vergoeding voor de opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt. Op deze manier wil de overheid investeringen in zonnepanelen door consumenten en andere kleinverbruikers stimuleren. Nu de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter wordt, vindt de overheid het tijd om de salderingsregeling af te bouwen. We vertellen je meer over de huidige salderingsregeling en wat er mogelijk gaat veranderen in de toekomst.

Wat is salderen

Wanneer je met je zonnepanelen meer stroom opwerkt dan verbruikt kun je deze stroom terug leveren aan het openbare stroomnet. Het aantal kWh stroom dat je opwekt mag je aftrekken van het aantal kWh dat je verbruikt. Dit heet salderen.

Wetsvoorstel afbouw salderingsregeling

De Nederlandse regering wil de salderingsregeling voor zonnepanelen zo snel mogelijk afbouwen. Er is een nieuw wetsvoorstel ingediend om de salderingsregeling per 2025 af te bouwen. De afbouw houdt in dat je als zonnepaneeleigenaar vanaf 2025 maar een deel van de elektriciteit die je terug levert in mindering mag brengen op de hoeveelheid elektriciteit die je hebt verbruikt.

Het percentage daalt in 2025 met 36% en gaat daarna jaarlijks met 9% omlaag tot het einde van de salderingsregeling in 2031.

Waarom wil de overheid de salderingsregeling zonnepanelen afbouwen

De salderingsregeling is in het leven geroepen om consumenten en kleinverbruikers te stimuleren te investeren in zonnepanelen. Nu de terugverdientijd van zonnepanelen korter is geworden vind de overheid deze stimulatiemaatregel niet meer nodig. Bovendien hindert de salderingsregeling het efficiënt gebruik van het elektriciteitsnetwerk, omdat het de ontwikkeling van een dynamisch gebruik van het elektriciteitsnetwerk en thuisaccu’s afremt. Als derde argument wordt aangedragen dat huishoudens die geen zonnepanelen hebben nu indirect bijdragen aan de financiële voordelen van huishoudens met zonnepanelen. Hoe dat zit lichten we toe.

Druk op het elektriciteitsnetwerk door de salderingsregeling

Doordat huishoudens op dit moment een vergoeding krijgen voor de opgewekte stroom die ze niet verbruiken worden ze niet gestimuleerd om stroom te gebruiken op het moment dat de zon fel schijnt. Bij een felle zon is er veel aanbod van stroom van zonnepanelen en komt er een piekbelasting op de netwerken. Netbeheerders moeten hierdoor veel stroom transporteren wat leidt tot hogere transporttarieven. De transporttarieven worden betaald door alle gebruikers van het elektriciteitsnetwerk.

Wanneer de zon fel schijnt is de marktprijs voor stroom lager, omdat het aanbod van goedkope stroom (zonnepanelen) groter is dan de vraag. Met de salderingsregeling strepen huishoudens met zonnepanelen de goedkope stroom weg tegen de stroom die ze op andere momenten (wanneer de prijs hoger ligt) afnemen. Hierdoor maken energieleveranciers hogere kosten en die mogen ze doorberekenen in hun prijzen waardoor de elektriciteitsprijzen stijgen.

Momenteel moet het wetsvoorstel nog worden goedgekeurd door de eerste en tweede kamer.

Zijn zonnepanelen nog interessant?

Ja! Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering zowel voor het milieu als je portemonnee, ook wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Wanneer je dit jaar zonnepanelen koopt profiteer je nog tot eind 2024 van 100% salderen. In 2025 mag je nog 64% van de geleverde stroom salderen en daarna steeds iets minder. Wanneer de salderingsregeling in 2031 helemaal is afgebouwd profiteer je nog steeds, want dan krijg je een terugleververgoeding voor elke kWh die je ongesaldeerd aan het elektriciteitsnetwerk levert.

Naast het saldeervoordeel zijn er nog meer redenen waarom het een goed idee blijft om te investeren in zonnepanelen:

  • Je bespaart elk jaar op je energierekening
  • Woningwaarde stijgt
  • Je merkt minder van veranderende energietarieven
  • Je draagt bij aan het milieu.

Terugleververgoeding voor zonnepanelen

Vanaf 2031 is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de stroom die je terug levert, maar dan tegen de werkelijke stroomprijs. De vergoeding krijg je voor elke kWh die je terug levert en is exclusief energiebelasting, btw en de opslag duurzame energie. Elke leverancier mag deze vergoeding zelf vaststellen. Deze vergoeding heeft de terugleververgoeding.

De toekomst: zonnepanelen efficiënt gebruiken met de home manager en thuisbatterij

Het wordt interessanter om je opgewekte stroom zelf te gebruiken. Zo blijf je optimaal gebruikmaken van je zonnepanelen en onthoudt: elke kWh die je zelf opwekt en gebruikt, hoef je niet te kopen!

Er zijn twee ‘hulpmiddelen’ die helpen om de zelf opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk te gebruiken:

  • De Sunny Home Manager
  • Een thuisbatterij

Sunny Home Manager

De Sunny Home Manager verbruikt stroom op het moment dat je eigen stroom aanwezig is.  De SMA home manager meet alle relevante gegevens rondom stroomopwekking, gebruik, teruglevering en ingekochte energie. Daarnaast houd hij rekening met weersvoorspellingen.

Op basis van alle verzamelde gegevens weet de Home Manager wanneer apparaten het beste aangezet kunnen worden. Denk aan het draaien van de wasmachine op het moment dat de zon fel schijnt en er dus veel stroom wordt opgewekt op het opladen van de elektrische auto.

Door energie te gebruiken wanneer deze goedkoop is, bijvoorbeeld volledig uit uw eigen zonnepanelen, kunt u met een home manager besparen op uw energierekening. Daarnaast haalt u het maximale uit uw zonnepanelen en hoeft u minder energie te kopen van uw beheerder.

Thuisbatterij

Een thuisbatterij slaat de opgewekte energie van zonnepanelen op. Op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt, word deze opgeslagen in de thuisbatterij. De opgeslagen stroom gebruik je wanneer er meer stroom wordt verbruikt dan je op dat moment opwekt. Zo moet je pas stroom van het elektriciteitsnetwerk halen als de accu leeg is.

De batterij/accu maakt gebruik van Lithium-Ion-batterijen om de stroom op te slaan.

Slimme energie met ABC zonnepanelen

Wilt u ook optimaal gebruik maken van uw eigen stroom? Kies voor zonnepanelen in combinatie met de Sunny Home Manager 2.0. Vraag nu een offerte of stuur uw vraag per mail naar info@abczonnepanelen.nl.

 

Bekijk alle veel gestelde vragen

Andere vragen in de categorie Financieel