Offerte aanvragen

Wat is het verschil tussen een 1-fase en 3-fase aansluiting?

Het type aansluiting bepaald hoe de stroom wordt verdeeld over de apparaten in en rondom uw huis of bedrijfspand. Bij zonnepanelen en/of een laadstation zet de omvormer de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. De omvormer stuurt de wisselstroom naar de groepen in de meterkast en deze bepalen de verdeling van de stroom. Om de juiste omvormer te kiezen is het van belang te weten of u een 1- of 3- fase aansluiting hebt. ABC Zonnepanelen legt graag uit hoe u dit te weten komt.
 

1-fase aansluiting

Een 1-fase laadstation maakt gebruik van de standaard 230V aansluiting die in iedere meterkast aanwezig is. Deze aansluiting heeft een stroomsterkte van 16 Ampère met een maximaal laadvermogen van 3,7kW.
 
Met een 1-fase aansluiting kunt u een laadpaal van maximaal 3,7 kW installeren. Hiermee laad u een elektrische auto in 10 tot 20 uur volledig op. 
 
Indien uw woning of bedrijfspand een 1-fase aansluiting heeft staat er op uw meter in de meterkast: 220/230V. Vaak wordt op de energiefactuur ook aangeduid welke fase-aansluiting u heeft. 
 

3-fase aansluiting

Het 3-fase laadstation maakt gebruik van 3 x 230V aansluiting (krachtstroom) en is niet standaard in iedere meterkast aanwezig. Hier bedraagt de standaard stroomsterkte ook 16 ampère met een maximaal laadvermogen van 11 kW.

Met een 3-fase aansluiting kunt u een laadpaal van 7,4 kW of 11 kW installeren. Daarmee laad u de auto in 3,5 tot 10 uur op. 

Indien uw woning of bedrijfspand een 3-fase aansluiting heeft herkent u dit aan één van de volgende teksten op uw meter: 3 x 220/230V, 380/400V of 380V. Veel nieuwbouwwoningen hebben een 3-fase aansluiting. De fase-aansluiting in uw meterkast kan uitgebreid worden door uw netbeheerder. Hiervoor dient u een aanvraag in te dienen bij uw netwerkbeheerder.

Bekijk alle veel gestelde vragen

Andere vragen in de categorie Laadpalen