Offerte aanvragen

Salderingsregeling zonnepanelen

Momenteel ontvangt u als eigenaar van zonnepanelen een vergoeding voor de opgewekte stroom die u zelf niet gebruikt. Op deze manier wil de overheid investeringen in zonnepanelen door consumenten en andere kleinverbruikers stimuleren. Nu de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter wordt, vindt de overheid het tijd om de salderingsregeling af te bouwen. We vertellen u meer over de huidige salderingsregeling en wat er mogelijk gaat veranderen in de toekomst.

Wat is salderen?

Wanneer u met uw zonnepanelen meer stroom opwerkt dan verbruikt kunt u deze stroom terug leveren aan het openbare stroomnet. Het aantal kWh stroom dat u opwekt mag u aftrekken van het aantal kWh dat u verbruikt. Dit heet salderen.

Zijn zonnepanelen nog interessant?

Ja! Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering zowel voor het milieu als uw portemonnee, ook wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Wanneer u dit jaar zonnepanelen koopt profiteert u nog tot eind 2024 van 100% salderen. In 2025 mag u nog 64% van de geleverde stroom salderen en daarna steeds iets minder. Wanneer de salderingsregeling in 2031 helemaal is afgebouwd profiteert u nog steeds, want dan krijgt u een terugleververgoeding voor elke kWh die u ongesaldeerd aan het elektriciteitsnetwerk levert.

Naast het saldeervoordeel zijn er nog meer redenen waarom het een goed idee blijft om te investeren in zonnepanelen:

  • U bespaart elk jaar op uw energierekening
  • Woningwaarde stijgt
  • U merkt minder van veranderende energietarieven
  • U draagt bij aan het milieu.

Terugleververgoeding voor zonnepanelen

Vanaf 2031 is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de stroom die u terug levert, maar dan tegen de werkelijke stroomprijs. De vergoeding krijgt u voor elke kWh die u terug levert en is exclusief energiebelasting, btw en de opslag duurzame energie. Elke leverancier mag deze vergoeding zelf vaststellen. Deze vergoeding heeft de terugleververgoeding.

De toekomst: zonnepanelen efficiënt gebruiken met de home manager en thuisbatterij

Het wordt interessanter om uw opgewekte stroom zelf te gebruiken. Zo blijft u optimaal gebruikmaken van uw zonnepanelen en onthoudt: elke kWh die u zelf opwekt en gebruikt, hoeft u niet te kopen!

Er zijn twee ‘hulpmiddelen’ die helpen om de zelf opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk te gebruiken:

  • De Sunny Home Manager
  • Een thuisbatterij

Sunny Home Manager

De Sunny Home Manager verbruikt stroom op het moment dat u eigen stroom aanwezig is.  De SMA home manager meet alle relevante gegevens rondom stroomopwekking, gebruik, teruglevering en ingekochte energie. Daarnaast houd hij rekening met weersvoorspellingen.

Op basis van alle verzamelde gegevens weet de Home Manager wanneer apparaten het beste aangezet kunnen worden. Denk aan het draaien van de wasmachine op het moment dat de zon fel schijnt en er dus veel stroom wordt opgewekt op het opladen van de elektrische auto.

Door energie te gebruiken wanneer deze goedkoop is, bijvoorbeeld volledig uit uw eigen zonnepanelen, kunt u met een home manager besparen op uw energierekening. Daarnaast haalt u het maximale uit uw zonnepanelen en hoeft u minder energie te kopen van uw beheerder.

Thuisbatterij

Een thuisbatterij slaat de opgewekte energie van zonnepanelen op. Op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt, word deze opgeslagen in de thuisbatterij. De opgeslagen stroom gebruikt u wanneer er meer stroom wordt verbruikt dan u op dat moment opwekt. Zo moet u pas stroom van het elektriciteitsnetwerk halen als de accu leeg is.

De batterij/accu maakt gebruik van Lithium-Ion-batterijen om de stroom op te slaan.

Slimme energie met ABC zonnepanelen

Wilt u ook optimaal gebruik maken van uw eigen stroom? Kies voor zonnepanelen in combinatie met de Sunny Home Manager 2.0. Vraag nu een offerte aan.

 

Bekijk alle veel gestelde vragen

Andere vragen in de categorie Financieel