Offerte aanvragen

Het prijsplafond en zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 is er een prijsplafond voor energie. Dit prijsplafond geldt voor heel 2023, voor alle huishoudens in Nederland en andere afnemers met een kleinverbruikersaansluiting op het elektriciteits- en gasnet. Wat de gevolgen zijn voor huishoudens met zonnepanelen lichten we toe.

Prijsplafond

Met het prijsplafond betalen huishoudens maximaal € 1,45 per kuub gas met een maximaal van 1200 kuub gas per jaar en € 0,40 per kilowattuur stroom met een maximum van 2900 kWh stroom per jaar. Wanneer je meer verbruikt betaal je het tarief uit je energiecontract.

Twee prijsplafonds

De regeling blijkt in de praktijk iets ingewikkelder, want er zijn eigenlijk twee prijsplafonds. Een prijsplafond tot aan je jaarafrekening en een prijsplafond voor de periode daarna. Het maximale verbruik van 1200 kuub en 2900 kWh wordt over deze periodes verdeeld. Belangrijk om te weten: je prijsplafond per periode; want wat je niet verbruikt in de eerste periode mag je niet meenemen naar de tweede periode. Hierdoor kan het zijn dat je voor het prijsplafond minder mag verbruiken dan de 1200 kuub en 2900 kWh.

Dus het deel dat je verbruikt vanaf 1 januari tot aan de datum van je jaarrekening tel je bij elkaar op. Is je totaalverbruik minder dan 1200 kuub gas en 2900 kilowatt stroom dan betaal je de tarieven van het prijsplafond. Voor alles wat je meer verbruikt betaal je het tarief uit je energiecontract. Ditzelfde geldt voor de periode na je energierekening tot 31 december 2023. Daarom wordt ook wel gesproken over het persoonlijk prijsplafond.

De invloed van het prijsplafond bij zonnepanelen

Wanneer je hebt gekozen voor zonnepanelen heb je niet direct te maken met het prijsplafond. De salderingsregeling is namelijk eerst van toepassing. Dit betekend dat je enkel je energieverbruik betaald aan een maximum tarief van € 0,40 nadat de salderingsregeling is toegepast. De kans dat je met zonnepanelen meer dan 1200 kuub verbruikt is niet zo groot.

Zonne energie met ABC zonnepanelen

Wil je lagere energiekosten? Kies voor zonnepanelen. Vraag nu een offerte aan of stuur uw vraag per mail naar info@abczonnepanelen.nl.

 

Bekijk alle veel gestelde vragen

Andere vragen in de categorie Financieel