Offerte aanvragen

Is er subsidie op zonnepanelen? 2023

Er zijn in Nederland verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. We geven u graag een overzicht van de belangrijkste regelingen.

Geen BTW meer op zonnepanelen (2023)

Vanaf 1 januari 2023 betaalt u geen btw meer over de levering en installatie van zonnepanelen op of bij uw woning. Het 0%-tarief geldt voor de de aanleg van kabels, een aanpassing in de meterkast, het montagemateriaal, optimizers, omvormers en zonnepanelen. Voor het verstevigen van het dak of de installatie van een warmtepomp blijft het 21% btw-tarief wel van toepassing. Onder een woning verstaan we ook een vakantiewoning, garage,schuur, serre of een aan-of uitbouw. 

De energiebespaarlening

De Energiebespaarlening biedt de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen in of aan uw huis te financieren. Als woningeigenaar kunt u de Energiebespaarlening afsluiten voor het aankopen en installeren van zonnepanelen (en eventuele thuisbatterij).

Er zijn een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de lening:

  • U moet eigenaar en bewoner zijn van de te verduurzamen woning
  • Het woongedeelte van de woning moet met 1 of meerdere energiebesparende maatregelen (zonnepanelen, isoleren, warmtepomp etc.) verduurzaamt worden.
  • Het minimale leenbedrag is € 1.000 en het maximale € 25.000
  • Een aanvraag voor een Energiebespaarlening is 3 maanden geldig.
  • De energiebesparende maatregelen moeten door een installateur of aannemer uitgevoerd worden.

 Lees hier meer over de Energiebespaarlening voor zonnepanelen.

Subsidie via gemeente of provincie

Sommige gemeentes en provincies stimuleren groene energie en geven subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen. Via de energiesubsidiewijzer gaat u na of u in aanmerking komt voor subsidie.

Regelingen voor zelfgeproduceerde stroom

Leveren uw zonnepanelen meer stroom op dan u verbruikt? Deze stroom kunt u aan het elektriciteitsnet leveren en daar krijgt u een vergoeding voor. Dit heet salderen. De salderingsregeling geldt tot 1 januari 2025. Vanaf 2025 wordt de regeling langzaam afgebouwd tot 2031.

Woont u in een appartementencomplex en overwegen jullie zonnepanelen te installeren? Ook voor jullie is er een subsidieregeling: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking(SCE). Met deze regeling worden Verenigingen van Eigenaren en energiecoöperaties gestimuleerd om in coöperatief verband (afgebakend door postcodegebied) hernieuwbare elektriciteit door middel van zonne-energie, windenergie of waterkracht op te wekken. De volgende openstellingsperiode begint op 9 januari en duurt tot en met 1 november 2023. Tot 1 april 2026 zal er jaarlijks een nieuwe openstellingsperiode volgen. Het budget van 2023 bedraagt €150 miljoen en wordt verdeeld op volgorde van de binnengekomen aanvragen. Mocht dit budget op een dag overtekend raken, dan wordt er binnen die dag een loting gehouden die bepaalt welke aanvragen nog in aanmerking komen voor subsidie.

ABC zonnepanelen adviseert u graag

Er zijn verschillende manieren om uw zonnepanelen te financieren. Weet u niet goed welke manier het beste bij u past? Laat u adviseren door ABC Zonnepanelen. Wij helpen u graag! Wij zijn bereikbaar via info@abczonnepanelen.nl

Bekijk alle veel gestelde vragen

Andere vragen in de categorie Financieel