Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die gemaakt zijn van stroom geleidend materiaal. De werking van zonnecellen gaat als volgt; wanneer er licht op de panelen valt, zullen ze stroom gaan geleiden. Het materiaal waar de panelen van zijn gemaakt is meestal silicium. Het licht zorgt voor elektrische stroom tussen de negatieve en positieve lading. Dit fenomeen wordt ook wel gelijkstroom genoemd.
Wat zijn zonnecellen?
Zonnecellen zijn kleine vierkantjes die u terug kunt vinden in een zonnepaneel. Hierin heeft u twee typen zonnecellen; monokristallijne en polykristallijne cellen. Wij vertellen u graag meer over de werking van deze zonnecellen in onze veelgestelde vragen. Hoe deze zonnecellen in zonnepanelen werken? Doordat ze aan elkaar verbonden zijn zorgen ze voor een groot netwerk. Doordat er licht valt op de zonnecellen, wordt er stroom opgewekt.
Gelijkstroom en wisselstroom
Wanneer deze stroom wordt opgevangen, kan dat niet direct gebruikt worden in het huishouden. Een omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Dit is de elektriciteit die uit het stopcontact komt. De omvormer is dus een essentieel onderdeel van de zonnepanelen. Een groot deel van de opgewekte stroom zal in het huishouden gebruikt worden. Als er stroom over is wordt dit terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Dit gaat via een kWh-meter met terug-lever-registratie. Zo kunt u bijhouden hoeveel stroom u terug levert aan het elektriciteitsnet.
Leveren zonnepanelen ook gedurende bewolking energie op?
Ja, zonnepanelen leveren ook energie op wanneer het bewolkt is buiten. Dit komt omdat er altijd een percentage van het zonlicht door de wolken heen komt wat uiteindelijk opgevangen wordt door uw paneel. Wanneer dit namelijk niet het geval zou zijn, blijft het de hele dag donker. Hierdoor kunt u dus ook energie opwekken tijdens slecht weer.