Offerte aanvragen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit. Ze zijn opgebouwd uit zonnecellen. Deze cellen kunnen lichtdeeltjes, fotonen genaamd, absorberen wanneer zonlicht op de panelen valt.

Wanneer een foton een fotovoltaïsche cel raakt, geeft het zijn energie aan een elektron binnenin de cel. Deze energie zorgt ervoor dat het elektron wordt "vrijgelaten" en zich vrij kan bewegen. Als gevolg daarvan ontstaat er een elektrische stroom van elektronen die zich door de cel verplaatsen.

Wat zijn zonnecellen

Zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd, zijn de bouwstenen van zonnepanelen. Ze zijn de essentiële componenten die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze cellen zijn gemaakt van halfgeleidermaterialen, zoals silicium, dat lichtenergie direct omzet in elektriciteit.

Hoe werkt een zonnepaneel?

De zonnepanelen zijn aangesloten op een omvormer, die de opgewekte gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC). Apparaten in huis werken op wisselstroom. Omvormer maakt elektriciteit direct bruikbaar.

Het is belangrijk om de zonnepanelen goed te plaatsen, zodat ze zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. Het is het beste om ze naar het zuiden te richten. Ze moeten onder een bepaalde hoek ten opzichte van de zon worden geïnstalleerd. Hierdoor kunnen ze gedurende de dag zoveel mogelijk zonlicht absorberen en efficiënter elektriciteit opwekken.

Zonnepanelen kunnen elektriciteit produceren zolang er zonlicht op valt. Dit betekent dat ze overdag, wanneer de zon schijnt, actief energie produceren. Als het bewolkt is, produceren ze nog steeds enige elektriciteit, maar minder dan op een heldere dag.

De opgewekte elektriciteit kan direct worden gebruikt om huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien. Als er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan nodig is, kan het overschot worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit heet netto-metering. Sommige energieleveranciers betalen u zelfs voor extra elektriciteit die u aan het net levert.

Zonnepanelen maken elektriciteit zonder schadelijke gassen en gebruiken de zon als oneindige energiebron. Ze zijn duurzaam en milieuvriendelijk. Ze verminderen afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en dragen bij aan een schonere, groenere toekomst.

Werking zonnepaneel bij slecht weer

Zonnepanelen werken nog steeds bij slecht weer. Hun prestaties kunnen echter minder zijn door bewolking, regen of sneeuw. Zonnepanelen nemen zonlicht op. Ze maken er elektriciteit van. De hoeveelheid energie hangt af van de intensiteit van het zonlicht.

Hier is hoe zonnepanelen werken bij verschillende weersomstandigheden:

 

  • Bewolkte dagen: Op bewolkte dagen wordt de intensiteit van het zonlicht dat op de zonnepanelen valt verminderd. Hierdoor kan de opbrengst van de zonnepanelen aanzienlijk lager zijn dan op heldere zonnige dagen. De mate van vermindering hangt af van de dikte en type bewolking.
  • Regenachtige dagen: Op regenachtige dagen wordt het zonlicht verstrooid en geabsorbeerd door regendruppels in de lucht. Dit leidt tot een verdere afname van de zonlichtintensiteit en bijgevolg tot lagere elektriciteitsproductie.
  • Sneeuw op zonnepanelen stopt elektriciteitsproductie omdat ze geen zonlicht kunnen ontvangen. Sneeuw kan het licht op de panelen blokkeren omdat het reflecteert. Zodra de sneeuw smelt of wordt verwijderd, kunnen de zonnepanelen weer normaal werken.

Ondanks mindere prestaties werken zonnepanelen nog steeds. Ze kunnen elektriciteit produceren, zelfs bij bewolkt of regenachtig weer. Zonnepanelen werken het beste op zonnige dagen. Ze kunnen echter het hele jaar door energie leveren, zelfs bij slecht weer.

In sommige donkere gebieden zijn zonnepanelen misschien niet de beste keuze voor hernieuwbare energie. In dergelijke gevallen kunnen andere vormen van duurzame energie, zoals windenergie of geothermische energie, nuttiger zijn.

Meer weten? Neem contact op

ABC Zonnepanelen geeft advies over hoe zonnepanelen werken en hoe klanten de beste resultaten kunnen behalen. Ons team onderzoekt locaties. We letten op zon en schaduw. Daarnaast helpen we klanten met het kiezen van panelen en plaatsing. We onderwijzen klanten over het monitoren van hun systeem en energieverbruik, zodat eventuele problemen snel kunnen worden opgelost, en we bieden een hoog niveau van klantenservice gedurende de hele levensduur van hun zonne-energiesysteem.

U kunt ons bereiken via info@abczonnepanelen.nl.

Bekijk alle veel gestelde vragen

Andere vragen in de categorie Techniek