Offerte aanvragen

Mijn dak ligt voor een groot gedeelte in de schaduw van gebouwen of bomen. Kan ik dan zonnepanelen plaatsen?

De naam zegt het al, zonnepanelen houden van zon. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit en hoe meer licht, des te meer elektrische energie er uit komt. Dus schaduw dient u, indien mogelijk, te vermijden. Dat is een feit. Maar het is niet zo rampzalig als veel installateurs u willen doen geloven. Dus wat kunt u doen om zo veel mogelijk uit uw zonnepanelen te halen, zelfs in de schaduw?

Zonnepanelen in de zon

Een zonnepaneel in de schaduw leggen is niet de ideale oplossing. Hoe minder zon op een paneel valt, des te minder stroom wordt er geproduceerd. Ondanks de prijsdalingen van de afgelopen jaren blijven panelen grote investeringen, dus het is zonde om ze ergens te leggen waar ze weinig opbrengen. Vandaar dat regelmatig wordt aangeraden om deze zoveel mogelijk in de zon te leggen, omdat ze hier het meeste op brengen.

Bovenmatig veel schaduw

Er zijn natuurlijk heel wat situaties te bedenken waar panelen wel met schaduw te maken hebben, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, of in de wintermaanden. Soms staat er gewoon een schoorsteen net in de weg, of groeit de boom van de buurman toch harder dan gedacht. En soms is het ook gewoon mooier om een strak aaneengesloten vlak panelen op een dak te leggen, ook al liggen er één of twee af en toe in de schaduw van het buurhuis. Maar het is wel belangrijk om goed na te denken over wat we kunnen doen om opbrengstverlies en schade te voorkomen.

Opvangen zonne-energie in schaduw

Door gebruik te maken van verschillende deelsystemen zorgt u ervoor dat energie verlies door schaduw in een gedeelte van het totale systeem wordt opgevangen, zodat de rest van het systeem alsnog optimaal kan produceren. Schaduw zorgt wel voor minder energieopbrengst. Hou hier dus altijd rekening mee en zorg ervoor dat u zo min mogelijk zonnepanelen in de schaduw installeert. 

Neem contact met ons op

Twijfelt u over de hoeveelheid schaduw of weet u niet zeker of de schaduw veel invloed heeft op uw rendement? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op en laat u adviseren door ABC Zonnepanelen. ABC Zonnepanelen staat graag voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en om passend advies te geven. U kunt ons telefonisch bereiken via 0115729998 of per e-mail via info@abczonnepanelen.nl.

Bekijk alle veel gestelde vragen

Andere vragen in de categorie Installatie