Offerte aanvragen

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Op basis van uw wensen en verbruik heeft u wellicht al een idee hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Maar hoeveel zonnepanelen passen er op uw dak? 

Houd rekening met:

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen op uw dak passen, zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

  • Dakoppervlakte: Meet de beschikbare oppervlakte op uw dak die geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Houd rekening met eventuele obstakels zoals schoorstenen, ventilatiepijpen of dakramen.
  • Paneelgrootte: Zonnepanelen variëren in grootte, maar een typisch zonnepaneel heeft afmetingen van ongeveer 1,65 meter bij 0,99 meter. Bepaalde zonnepanelen kunnen echter groter of kleiner zijn. Controleer de specificaties van de zonnepanelen die u overweegt om te zien hoeveel ruimte ze innemen.
  • Oriëntatie en helling van het dak: De ideale oriëntatie van de zonnepanelen is naar het zuiden gericht, maar oost- en westgerichte daken kunnen ook bruikbaar zijn. De hellingshoek van het dak kan ook invloed hebben op de opbrengst van de zonnepanelen. Idealiter bevindt de helling zich tussen 30 en 45 graden.
  • Schaduw: Controleer of er objecten in de buurt van uw dak staan die schaduw kunnen werpen op de zonnepanelen, zoals bomen, gebouwen of schoorstenen. Schaduw kan de opbrengst van de zonnepanelen verminderen.
  • Plaatsingsrichtlijnen: In sommige gebieden zijn er bouw- en plaatsingsrichtlijnen voor zonnepanelen die bepalen hoe ze moeten worden geïnstalleerd en de afstand die moet worden aangehouden tussen panelen, dakranden en obstakels.

Bereken hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen.

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, kunt u de volgende stappen volgen:

  1. Meet de beschikbare oppervlakte: Meet de lengte en breedte van uw dak om de totale oppervlakte te bepalen. Vermijd het opmeten van delen van het dak die niet geschikt zijn voor de installatie van zonnepanelen, zoals schoorstenen, ventilatiepijpen of dakramen.
  2. Bepaal de bruikbare dakoppervlakte: Houd rekening met eventuele obstakels op uw dak, zoals dakkapellen of ventilatieopeningen, die de beschikbare ruimte voor zonnepanelen kunnen beperken.
  3. Bereken het oppervlak per zonnepaneel: Bekijk de afmetingen van de zonnepanelen die u wilt installeren. Vermenigvuldig de lengte met de breedte van een zonnepaneel om het totale oppervlak per paneel te verkrijgen.
  4. Bereken het aantal zonnepanelen: Deel de beschikbare bruikbare dakoppervlakte door het oppervlak per zonnepaneel. Dit geeft u een ruwe schatting van het aantal zonnepanelen dat op uw dak past.

Schuin dak of plat dak

Bij een plat dak moet u rekening houden met ruimte tussen de zonnepanelen in, omdat deze in een helling gemonteerd worden. Hierbij is het belangrijk dat de zonnepanelen elkaar niet overlappen om zoveel mogelijk rendement te behalen.

Bij een schuin dak hoeft u geen rekening te houden met overlap. Er wordt in de breedte alleen aan de zijkanten 50 cm gerekend tot de dakrand naast de reguliere breedte afmetingen van de zonnepanelen. Bij de lengte dient u rekening te houden met één keer de marge tot de nok van het dak van 50 cm en één keer de marge tot de dakgoot van 50cm. Houd bij schuine daken wel rekening met obstakels zoals een dakkapel of een schoorsteen.

Laat ons een berekening maken

U kunt zelf makkelijk bereken hoeveel panelen er passen. Maar beter kunt u nog een vrijblijvende offerte aanvragen. Wij komen dan gratis bij u langs om te kijken wat de oppervlakte van het dak is, hoeveel u verbruikt, wat voor dak u heeft etc. Na dit bezoek kunnen wij vertellen hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen.

Neem contact met ons op!

Weet u niet zeker hoe u uit moet rekenen hoeveel zonnepanelen op uw dak passen of wilt u dit door een professional laten berekenen? Neem contact met ons op en laat u adviseren door ABC Zonnepanelen. ABC Zonnepanelen staat graag voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en om passend advies te geven. U kunt ons bereiken via info@abczonnepanelen.nl.

Bekijk alle veel gestelde vragen

Andere vragen in de categorie Installatie