Offerte aanvragen

Wat betekent Wp, kWp, Kwh?

Het vermogen van zonnepanelen wordt aangegeven aan de hand van verschillende termen zoals Wp, kWp en kWh. Maar wat is het verschil tussen deze termen en wat moet u hierover weten voor u gaat investeren in zonnepanelen bij ABC Zonnepanelen?

Wat is Wp voor zonnepanelen?

Wp staat voor 'Wattpiek'. Eén Wp is het maximale elektrische vermogen dat één zonnepaneel kan leveren onder ideale omstandigheden. Dit betekent dat de ligging precies goed is en er veel constant zonlicht op het paneel schijnt.

Wat is kWp voor zonnepanelen?

kWp staat voor ‘kiloWattpiek’. Eén kWp staat gelijk aan 1000 Wp. 

Wat is kWh voor zonnepanelen?

kWh staat voor kilowattuur. Het is een eenheid van energie. 1kWh komt overeen met 1 uur geleverd of verbruikt vermogen van 1000 Watt of 1kW. 

Wp omrekenen naar kWh

Het is afhankelijk van de lokale omstandigheden hoeveel kWh uw zonnepanelen leveren. Wanneer er veel zonne-uren zijn en de invalshoek perfect is, samen met hoge temperaturen, dan is dit gunstig om energie op te wekken. In Nederland kan in over het algemeen gesteld worden dat 1 Wp een opbrengst heeft van circa 0,85 kWh per jaar. In het westen van Nederland zijn meer zonne-uren en daarom is daar de factor hoger dan 0,85. In het oosten is dit iets lager.

Aan de hand van deze factor kunt u gemakkelijk uw energieverbruik omrekenen van Wp naar kWh door de volgende formule toe te passen:

(Wp van het zonnepaneel) x (de instralingsfactor voor Nederland van gemiddeld 0,85)

Vraag het ABC Zonnepanelen

Wilt u meer weten over het vermogen van uw zonnepanelen of weet u niet hoeveel Wp uw zonnepanelen produceren? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze helpdesk. Bij ABC Zonnepanelen helpen wij u graag! U kunt ons telefonisch bereiken via 0115729998 of per e-mail via info@abczonnepanelen.nl.

 

Bekijk alle veel gestelde vragen

Andere vragen in de categorie Algemeen